Biografie

 

 

Ruud de Wit was tussen 2001 en januari 2011 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt

Daarvoor was hij zeven jaar lid van het MT/hoofdredactie van de regionale krant Limburgs Dagblad. Hij was verder 15 jaar buitenlands correspondent voor de GPD-bladen en een groot aantal Nederlandse omroepen in Suriname, Zuid Afrika en Spanje/ Portugal/ Noord Afrika.

 

Ruud de Wit is geboren in Nijmegen (29 september 1949) en zat op de St. Joseph School op de Wedren en op de Heilige Hart school in Neerbosch en op het gymnasium van de Paters van de Heilige Geest in Weert. In 1969 rondde hij met succes de gymnasium alfa-opleiding op het St. Domincus College te Nijmegen af.

 

Van 1969 tot en met 1973 studeerde hij Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, een studie die hij bekroonde met een kandidaats-, en een MO A- en MO B-diploma. Vanaf 1972 gaf hij al les, onder meer op de MAVO in Bussum.

 

Van 1973 tot 1979 was De Wit fulltime leraar Nederlands aan Fons Vitae te Amsterdam, een vooraanstaande middelbare school met HAVO en VWO. In die periode was hij ook al freelancer aktief voor verschillende media op de terreinen onderwijs en literatuur. Hij was ook betrokken bij het opstellen van onderwijsprogramma's Nederlands voor de toenmalige nieuwe lerarenopleidingen.

 

Van 1979 tot en met eind 1980 verbleef De Wit in Paramaribo Suriname, waar hij les gaf aan verschillende middelbare scholen, maar ook betrokken was bij het opstellen van  onderwijsprogramma's voor een eventuele nieuwe Letteren Faculteit aan de Anton de Kom-universiteit. In die periode werkte hij verder als medewerker bij het dagblad De Vrije Stem. Na de coup van Desi Bouterse in februari 1980 werd hij correspondent van de GPD in Suriname, een correspondentschap dat uiteindelijk eindigde met zijn uitzetting in februari 1983, vanwege publicaties over de persoon Bouterse in relatie tot de Decembermoorden van 8 december 1982 en diens beweerde betrokkenheid bij drugsmokkel.

 

Tot juli 1984 was De Wit partime-docent aan Fons Vitae, maar tevens algemeen verslaggever voor de GPD (onder meer in Amsterdam en Suriname). Verder maakte hij in die tijd reportages voor het KRO-radioprogramma Goal en voor Radio Stad Amsterdam (Damsko) en schreef hij artikelen en interviews voor Folia Civitatis en andere universiteitsbladen, en voor Onze Wereld. Voor de Novib schreef hij ook de landenmap Suriname.

 

Van juli 1984 tot en met april 1989 was De Wit buitenlands correspondent voor de GPD en Veronica Nieuwsradio in Zuidelijk Afrika, met als standplaats Johannesburg. In die periode werkte hij ook voor de NOS (Met het Oog op Morgen), de Vara (Achter het Nieuws), Tros Aktua, KRO's Echo en incidenteel voor EO en NCRV. Hij werkte mee aan Radio Olympia tijdens de Spelen te Seoul. Hij schreef in die jaren ook voor andere publicaties in binnen- en buitenland en leverde bijdragen aan UPI. In die periode schreef hij voor de NOVIB een landenmap Zuid Afrika.

 

Van april 1989 tot en met het najaar van1994 was De Wit Spanje/ Portugal/ Noord Afrika-correspondent voor de GPD en Veronica Nieuwsradio met als standplaatsen Madrid en Barcelona. Tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona verzorgde hij voor de NOS radioreportages vanuit de olympische sportfaciliteiten.

 

Van eind 1994 tot en met eind 2000 was De Wit als chefredacteur verbonden aan de regionale krant, het Limburgs Dagblad. Als chefredacteur maakte hij deel uit van het MT en was onder meer betrokken bij het vernieuwingsproces van de Midden-Limburg editie. Gedurende de ziekte van hoofdredacteur Hans Goessens was hij, samen met Hans Toonen, enige maanden waarnemend hoofdredacteur van het Limburgs Dagblad. Gedurende zijn laatste 2 jaar bij het LD leidde hij de buitenland- en economie redactie en scrheef hij het dagelijks commentaar van de krant.

 

Van begin 2001 tot en met 1 januari 2011 was De Wit hoofdredacteur van de belangrijkste publicatie op het gebied van commercieel onroerend goed in Nederland, Vastgoedmarkt. Ook zette hij in deze periode voor de Sdu een nieuw, Engelstalig commercieel vastgoedblad in de markt, VGM/Real Estate.

 

Vanaf 1 januari 2011 is De Wit adviseur van Vastgoedmarkt/Sdu. Daarnaast werkt hij, op ad hoc basis- voor een aantal vastgoedbedrijven als consultant.

 

Ruud de Wit is getrouwd met de journaliste Marjanne Wassink en heeft drie kinderen: Daniel (uit een eerder huwelijk) en Jacco en Jinke.

 

 

Copyright  2012 ruuddewit.nl

 

 

 

 

Nieuws

 

Biografie
Ruud de Wit was tussen 2001 en januari 2011 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt...

 

Contact
Voor meer informatie of contact.

 

Persberichten
Een overzicht van door Ruud de Wit geschreven persberichten.

 

Artikelen
Vind hier een overzicht van door Ruud de Wit geschreven artikelen.

 

Ruud de Wit .nl

Vastgoedadviezen - Consultancy - Communicatievragen - Journalistieke Producties